- mąka przenna (1/2 kg)
- sól (1 łyżeczka)
- ciepła woda (250 ml)
- drożdże (40 g)
- kminek
- sezam (i inne pestki lub ziarna)
Drożdże rozpuszczmy w ciepłej wodzie prosto z keż-źódełka. Roztwór chemiczny wlewamy do mąki przennej, do której wsypaliśmy uprzenio łyżeczkę soli. Mieszamy i rozprawiamy się z ciastowym potworem (jeśli nie dodałeś jakiegoś z dodatków to już za późno bracie). Dajemy mu odpocząć przykrywając miskę z ciastem, talerzem (ok. pół godziny). Dajcie dorosnąć tej ogromnej kulce! Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kulek, z ktorych robimy wałki. Wałki tniemy na ok. 4, 5 części. Mniejsze wałeczki przylejamy końcówkai letnią wodą i formujemy obwarzanki by były jeszcze zdrabniejsze. Bierzemy blache, na nią pergamin i wrzucay nasze cuda. Piekarnik rozprawia sie z nimi przez jakieś 30 min. (cależy jakiej grubości są nasze arcydzieła).
Pachną jak kajzerki, smakują jak kajzerki, ale to pyszne tureckie obwarzanki!
von Wild Wiledrin
hahaha ostatnie zdanie mnie rozwaliło
OdpowiedzUsuńdziś wieczorem robie własne
Turkish